Ondraaglijk: ’Het had niets met de islam te maken’

Ik herinner me de televisiebeelden met de huilende kinderen die onderweg waren naar school. Het had veilig moeten zijn.

Vanuit mijn werk zag ik Brussel maar ook de luchthaven. Velen onder ons hebben hun kinderen op die dag van school gehaald om samen te zijn tijdens de nachtmerrie. Ook omdat niemand wist waar de verschrikkelijke terroristen nog zouden kunnen toeslaan. Terwijl de doden nog niet begraven waren en de gewonden nog in het ziekenhuis lagen, hoorde ik de ondraaglijke analyses: het had niets met de islam te maken.

Woorden profeet Mohammed letterlijk toegepast

Ik zeg, laat ons er echt niet flauw over doen. Het heeft wél iets met de islam te maken. Omdat de religie niet gedesacraliseerd is. Omdat sommigen de woorden van profeet Mohammed vandaag letterlijk toepassen zoals in de wereld van toen en boven onze wetten plaatsen.

De politieke islam is een wapen tegen ons.

Ze vernietigen de ongelovigen en andersgelovigen en op sommige plekken nemen ze vrouwen als oorlogsbuit. Denk maar aan de jezidi-vrouwen onder wie Nadia Murad of aan de vrouwen in Israël op 7 oktober. Murad is niet de laatste zoals ze in haar boek schreef te hopen. Helaas. Omdat de religie nog extreem blijft.

Troost en rouw

Op 22 maart heb ik niets over de aanslagen op sociale media gepost. Het is een ritueel waar ik langzamerhand van walg. Omdat het erg triest en teleurstellend is dat we dat beschouwen als een actie tegen de wreedheid. Het kan de slachtoffers van toen en van nu niet helpen als we elke jaar de foto van een kaars of van onszelf delen of woorden van troost en rouw verspreiden. Want ze zijn alleen en hun verlies is immens groot, hun pijn onvoorstelbaar.

Wat we moeten doen is onze samenleving weerbaar maken en van onze interne veiligheid een prioriteit zodat terreur ons niet kapot krijgt. De herdenking moet een moment zijn om in alle eerlijkheid echt stil te staan bij wat tot dergelijke wreedheden in het hart van Europa leidt en het kwaad effectief aanpakken. Maar dat doen we niet. Integendeel. We houden het grotendeels bij knuffelpolitiek en aanhoudende naïviteit.

Uitroeien van Joden

Het baart velen helemaal geen zorgen dat er vreemde vlaggen fier in onze straten wapperen met een oproep tegen wie we zijn en voor het uitroeien van de Joden.

Het baart velen weinig zorgen dat Europeanen steeds minder trots mogen zijn op wie ze zijn en op wat Europa en haar erfenis vertegenwoordigen. Het baart velen vooral zorgen dat we daarover bezorgd zijn. Wie kritische vragen stelt over de externe druk en indoctrinatie is in hun ogen de boosdoener. De culturele onderwerping mag doorgaan.

Wie doorzet, wordt feitelijk verstoten. Zijn we als samenleving gestopt met denken? Zouden wij, de samenleving van nu, nog een Voltaire kunnen leveren? Het is een perpetuele strijd.

Het denken vrezen we en besteden we uit, verwijderen we. Het is fashionable geworden om niet ’fout’ te denken, om acceptabele gedachten te hebben en kritische vragen niet meer te stellen. Diversiteit is dan een modewoord maar helaas niet in meningen. Het mag allang niet meer knetteren. We hebben zelfcensuur geaccepteerd.

We hebben de dictatuur van aanhangers van de radicale islam die zichzelf boven onze wetten plaatsen en die van wie ze allemaal wil tolereren, toegelaten. Hoe kunnen we dan veranderen?

Zijn we als samenleving gestopt met denken?

Taboes op integratie

Als Europese landen moeten we dringend van koers en paradigma veranderen, en de vele taboes op integratie en veiligheid doorbreken. Onze politie en justitiële diensten beter ondersteunen. Zorgen voor een integratiebeleid dat een dam opwerpt tegen de sluipende islamitische radicalisering die velen blijven ontkennen maar waarvan we de gevolgen zien en voelen.

Een integratiebeleid dat onze Europese waarden centraal stelt is binnen bereik as de hypocrisie en de naïviteit stoppen.

Financiering moskeeën

Waarom blijven we na zo veel aanslagen, moorden en agressie, nog altijd buitenlandse financiering voor organisaties en moskeeën op Europees grondgebied accepteren?

Waarom zijn er subsidies voor allerlei zogezegd anti-islamofobie, culturele en sportverenigingen die onze westerse samenleving strategisch en structureel ondermijnen met onze eigen centen?

Hoe weinig respectvol is dat niet voor mensen die onze samenleving wel respecteren en hun best doen om te integreren en positief bij te dragen?

Intellectueel moeten meer mensen de comfortzones dringend durven verlaten. Het is van levensbelang voor onze democratie en voor onze veiligheid om dat te doen.

Herdenken zonder te leren en te veranderen houdt de weg vrij voor dezelfde ellende. Dan hebben we geen houvast meer en IS leeft nog.

Dit was de tweeëntachtigste column van Assita Kanko voor De Telegraaf.

www.telegraaf.nl