De vrijspraak van Spacey belicht de schaduwkant van de ganse MeToo-beweging. In de klassieke media zien we enkel de positieve kant: slachtoffers komen op voor zichzelf en strijden voor rechtvaardigheid. Je zou haast vergeten dat er ook een keerzijde is. De perverse effecten zitten in een potje met een stevig deksel.
Slachtoffers moeten geloofd en beschermd worden. Absoluut. Ik kom zelf op voor die gerechtigheid. Alleen: het is niet omdat je denkt of zegt dat je een slachtoffer bent, dat het ook zo is. Dat is een uiterst moeilijk evenwicht, maar het is wel van levensbelang want we wonen in een rechtsstaat.
De heilige status van het zelfgeproclameerd slachtoffer zorgt er inmiddels voor dat eenieder met een verhaal kan komen dat niet te bewijzen valt. En zelfs als de zogenaamde dader zijn onschuld kan bewijzen, blijven de aantijgingen plakken. Zo wordt het wel erg gemakkelijk om iemands reputatie of carrière naar de verdoemenis te helpen. Kevin Spacey weet er alles van en hij is zeker niet alleen.
In maart dit jaar kreeg de Engelse Eleanor Williams 8,5 jaar cel voor het verzinnen van verkrachting door verschillende mannen. Eén van haar slachtoffers zat 72 dagen onschuldig in de cel en kampte achteraf met zelfmoordneigingen. Een ander slachtoffer, een ondernemer, verloor zijn zaak.
Omdat de vrouw in één van haar berichten expliciet verwees naar de Aziatische afkomst van de vermeende daders, verdriedubbelde het aantal haatmisdrijven in Noord-Engeland, voornamelijk gericht op Aziatische minderheden. De vrouw bood haar excuses aan en beweerde verbaasd te zijn over de omvang van de gevolgen van haar daden. Misschien toch eerst eens goed nadenken ?
Bewust iemand vals beschuldigen, uit wraak, frustratie of jaloezie, is een misdaad. Het is zeer gemakkelijk en als zelfverklaard slachtoffer sta je sterk in je schoenen. Zeker in een samenleving waar slachtofferschap heilig is geworden.