✅Het hoofddoekenverbod of met andere woorden, de neutraliteit van de staat, blijft gehandhaafd. Dit is een overwinning voor vrouwenrechten. 

✅Wat betreft integratie in Vlaanderen, draait alles om het leren van Nederlands, het respecteren van onze normen en waarden en actieve deelname aan de samenleving. Nieuwkomers krijgen de kans om economisch en maatschappelijk zelfstandig te worden, met bijzondere aandacht voor taal en verantwoordelijkheid. Op Europees niveau moeten wij zorgen voor beter migratiebeleid. 

✅Voor sociale huurwoningen wordt voorrang gegeven aan kandidaat-huurders die inspanning doen om economisch bij te dragen. Eindelijk! Dit helpt om mensen te activeren en meer mensen aan de slag te krijgen. 

✅ Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen is een absolute topprioriteit. De coalitie geleid door mijn partij ondersteunt onze gezinnen en alleenwonenden in hun zoektocht naar een huur -of koopwoning. Een eigen woning kopen blijft de hoeksteen van het Vlaams woonbeleid, daarom verlaagt dit akkoord de registratierechten. 👏🏽

Nu moeten we lokale belastingen ook op lokaal niveau verlagen. In mijn stad Vilvoorde zijn de opcentiemen enorm hoog. Wie zijn roerende voorheffing betaalt voelt het wel. Dat moet veranderen met beter bestuur en budgettaire discipline.  Meer mensen die werken en minder leefloners. De komende Vlaamse regering zal zorgen voor een extra aanbod en een haalbare en betaalbare energetische renovatie voor particulieren. Er wordt flink geïnvesteerd in de sociale woningbouw en de Vlaamse woonlening zodat Vlamingen die het minder goed hebben ook thuiskomen in Vlaanderen.

✅De bescherming van slachtoffers en de verbetering van de openbare veiligheid staat centraal. Dat is iets dat me nauw aan het hart ligt. We willen en moeten voorkomen dat personen met een enkelband tijdens hun elektronisch toezicht criminele activiteiten kunnen voortzetten. Daarom mag geen elektronisch toezicht meer toegekend worden aan personen die zijn veroordeeld voor ernstige misdrijven zoals terrorisme, huiselijk geweld, verkrachting, seksuele uitbuiting van minderjarigen, drugshandel en moord. We dringen erop aan dat de federale regering de richtlijnen hiervoor aanpast. Ik kijk zeker uit naar de komende federale regering. In de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement, waar ik namens mijn fractie woordvoerder ben, is het mijn doel om met in samenwerkingen met nationale en lokaal niveau georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Vooral als het gaat om drugs, terrorisme en het witwassen van criminele winsten. Onze havens moeten weer veilig worden en onze economie vrij van crimineel geld zijn.

✅De Vlaamse regering gaat een structurele en gecoördineerde aanpak invoeren om verschillende vormen van geweld te bestrijden, waarbij preventie, melding, en aanpak centraal staan. Er komt een integriteitsbeleid voor alle domeinen en een actieplan tegen seksueel en intra familiaal geweld, eerwraak, genitale verminking, en seksueel grensoverschrijdend gedrag, gebaseerd op aanbevelingen van parlementaire commissies. Als vast lid van de commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid in het Europees Parlement wil ik mij specifiek richten op het aanpakken van verkrachtingen en huiselijk geweld. We moeten er samen voor zorgen dat verkrachting zwaarder en effectief wordt bestraft. In onze steden en wijken moeten we opstaan voor vrouwen en meisjes.

✅Heel goed van de nieuwe Vlaamse Regering dat er ingezet wordt op de openbare veiligheid door een snellere vernietiging van drugs, het tegengaan van bodemvervuiling door drugslabs, en de betere opsporing van drugslabs en wietplantages door energiegebruik te monitoren.

Op dat niveau moeten we de politionele en justitiële samenwerking in Europa opvoeren. Anders zullen de criminelen altijd kunnen profiteren van het gebrek aan efficiënt samenwerking. 

✅Dierenwelzijn staat natuurlijk ook hoog op de agenda. Dankzij minister Weyts was het de afgelopen jaren al een prioriteit. 

✅Tot slot blijft het verminderen van overbodige regelgeving altijd een prioriteit om onze welvaart door bedrijven en efficiëntie te bevorderen. Regels mogen de competitiviteit en innovatie vermogen van onze bedrijven niet belemmeren maar juist ondersteunen. 

Ik ben trots op dit regeerakkoord en als Europees parlementslid en lid van onze partij geef ik een 10/10.