De recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten naar aanleiding van de wrede daden van de islamitische terreurgroep Hamas hebben het opnieuw getoond. We mogen ons serieus afvragen in welke Europa we wonen. Zelfs ik weet het niet meer. Waar ik opgroeide zijn de islamisten nu alles aan het kapotmaken.

De helft van mijn leven bracht ik door in een onvrij land waar burgervrijheid en vrouwenvrijheid onderdrukt worden. De andere helft hier op het continent van de vrijheid. Vandaag vraag ik me af hoe vrij we hier echt zijn.

Islamitische infiltratie

Er zijn serieuze redenen voor twijfel: vrijdag werd weer een leerkracht vermoord in Frankrijk met het geroep ’Allahoe Akbar’, dat dreigt intussen geen nieuws meer te zijn. Opnieuw mensen die protesteren op straat en ergere daden dan die van ISIS toejuichen, waarmee ze aantonen dat ze slechts Europees zijn op papier en het nooit zijn geworden in hun hart. Hoe erg is de islamitische infiltratie?

Kennen we ons thuis eigenlijk nog echt? Moeten oorlogscorrespondenten alleen naar het buitenland gestuurd worden om fenomenen in het Midden-Oosten waar te nemen, te begrijpen en erover te berichten of volstaat het binnenkort om ze hier in Europa naar de grote steden en hun wijken te sturen om daar het echte Midden-Oosten te zien?

Haat tegen ons

Wat is het verschil tussen iemand die ver weg is en radicale gedachten heeft en iemand die hier op straat deze radicale gedachten toejuicht en op ons Europa spuwt? Rome, Parijs, Brussel, Rotterdam… we zagen ze demonstreren en hun haat uiten. Tegen ons.

Onze manier van leven komt in gevaar en wie zich daar zorgen over maakt wordt nog altijd gezien als de racist van dienst. Als je van migratieafkomst bent, ben je een verrader.

In alle eerlijkheid moet ik toegeven dat ik mij vandaag minder veilig voel in dit Europa dan gisteren. Dit Europa van censuur en zelfcensuur waar het evidente niet gezegd kan worden heeft niets te maken met het Europa dat uit de Verlichting kwam. Ik hoor en zie dat veel mensen zich nu ook wel zorgen maken.

Het gevoel dat alles uit de hand loopt, is een bezorgdheid die veel Europeanen van allerlei kleuren met elkaar delen. En dat geeft een vorm van onrust waarover we de gewoonte hebben om te zwijgen. Is buitenlandbeleid nog altijd buitenlandbeleid? Zijn onze steden wel wat we altijd dachten dat ze waren? Nu beseffen we dat de infiltratie meer een feit is geworden dan een vrees.

En dat komt door de slechte integratie. Door het negeren van de symptomen en de mond te snoeren van wie dat wilde aankaarten. Mensen zijn in hokjes gaan denken en zijn naast elkaar gaan leven. We moeten nadenken over waarden en migratie.

Is het geen fout geweest dat mensen met compleet andere waarden, normen en overtuigingen naar plaatsen zijn verhuisd waar hun geloof haaks staat op dat van de lokale westerse bevolking? Mensen die blijkbaar nooit van plan zijn geweest om van gedachten te veranderen, hun nieuwe thuis te leren kennen en zich aan te passen? Aan onze kant te staan in plaats van de kant van onze aanvallers te kiezen?

Hoelang blijven we deze situatie nog ontkennen?

Hulp voor vluchtelingen in hun eigen regio

Henry Kissinger, de meest ervaren diplomaat die op deze aardbol nog rondloopt, durfde het hardop te zeggen op de Duitse televisie: „It was a grave mistake to let in so many people of totally different culture and religion and concepts, because it creates a pressure group inside each country that does that.” Dat klopt. Ik zie het en voel het ook in mijn werk als politica en auteur. De druk is er. Komen we er nog uit?

Ik pleit voor hulp voor vluchtelingen in hun eigen regio zodat de geloofsovertuigingen verzameld blijven. Ik pleit voor gecontroleerde migratie waarbij landen zelf kunnen kiezen en onder welke voorwaarden mensen naar hen toekomen. Dat wie gekozen is ofwel economisch nodig is ofwel onze waarden en normen deelt. Dit is misschien wat nodig is voor vrede. Een belofte om te integreren is een noodzakelijke startvoorwaarde.

Wat Kissinger zegt is wat heel veel mensen, ook mensen van migratieafkomst die goed geïntegreerd zijn, denken maar vaak niet hardop durven te zeggen. Dat is wat overeenkomt met de feiten die we hardnekkig blijven ontkennen.

Kissinger is niet de enige deskundige die zich zorgen maakt. De combinatie van ongecontroleerde migratie, de vrijblijvende integratie en het feit dat wij zelf als Westen een veel te gewillig slachtoffer zijn, is het krachtigste wapen tegen de ziel van Europa.

 

Dit was de tweeënzestigste column van Assita Kanko voor De Telegraaf.

www.telegraaf.nl