k was gechoqueerd toen ik las over de plannen om vrouwen met pijnlijke maandstonden betaald menstruatieverlof te geven. Spanje heeft daartoe zelfs een concreet wetsvoorstel klaar. Op het eerste gezicht lijkt dat een genereus gebaar, maar het is een vorm van onderwerping van de vrouw en een keuze voor fatalisme.
Ga maar lekker thuis pijnlijk bloeden, terwijl iemand anders je job doet, zo komt dat over. De overheid heeft geen tijd en misschien ook geen zin om de oorzaak van je menstruatiepijn onder de loep te nemen, om grondig na te gaan hoe dat aangepakt kan worden en zo vrouwen en meisjes een leven zonder menstruatiepijn te garanderen. Die vorm van politieke luiheid verklaart waarom er een vertraging van minstens zeven jaar is om endometriose te diagnosticeren. En nog meer vertraging om die ziekte, die de belangrijkste oorzaak is van onvruchtbaarheid, wereldwijd te behandelen. Pijnlijke maandstonden zijn daar een van de symptomen van.
Ik hoorde schrijnende verhalen van vrouwen in dit land die op 13-jarige leeftijd te horen kregen dat ze de pil moesten slikken of zich meer moesten vermaken om minder pijn te hebben. Het bleek later endometriose te zijn. Die kinderen liepen vaak school mis, nu ze volwassen zijn, moeten ze vaak verstek laten gaan op het werk. Sommigen zullen nooit kinderen kunnen krijgen of een normaal sociaal leven kunnen leiden wegens de laattijdige behandeling. Die vrouwen zijn hun waardigheid kwijt, maar sommige politici verkiezen betaald menstruatieverlof boven een structurele oplossing. Pleisterbeleid en klaar. Soms lijkt het alsof we nog in de middeleeuwen leven.