Ik zal het nooit echt weten, maar het mooie is dat je nooit echt weet waarom. In een boek komt iedereen iets anders tegen. Het is gewoon het delen waard. Op mijn buurt raad ik Sweet Sixteen aan. Het vertelt hoe een rechter, maar ook gewone mensen het verschil kunnen maken.
Twee scènes blijven me bij. Er staan duizenden mensen voor de school in Little Rock op de eerste dag om de negen kinderen die samen willen studeren met de anderen tegen te houden.
Kleine Madeleine staat plots alleen met haar boeken in haar handen tegenover betogers en politieagenten die hun geweer op haar richten. Ze is alleen, bang en kwetsbaar, maar vastberaden.Wanneer de menigte wilder wordt en dreigt te slaan beschermt ze haar hoofd instinctief met haar boeken. Ze lijkt in de val gelokt, de lachers aan de zijkant spreken over „een hamster” – zo noemen ze hun prooi. Kan ze het overleven?
Een andere tiener die aankwam met haar moeder, een van de negen studenten, wordt gezien en achtervolg door mannen met een zweep. Ze rent hard met haar moeder en ze zijn net op tijd weg met hun auto.
Maar wat gebeurt er met kleine Madeleine? Kleine Madeleine kan geen kant op. Een oude vrouw spuwt op haar rug. Madeleine rent naar de bushalte en gaat daar zitten. Wanhoop. De menigte komt aan. Onverschillige tieners genieten van haar angst.Maar plots komt een blank koppel naast Madeleine zitten. Het koppelt omringt haar en stapt met haar in de bus. Stenen worden tegen de ramen gegooid door boze mensen. Maar zo is Madeleine gered. Zij die als ongedierte werd gezien door de menigte. Net als de Joden vandaag wanneer ze vervolgd worden in moderne tijden.